Tjäna pengar

För de flesta är bloggandet endast en hobby som man har vid sidan om sin vanliga vardagssysselsättning. Men det blir faktiskt allt mer vanligt att folk klarar av att försörja sig helt och hållet på sitt bloggskrivande.

Frågan som många utomstående ställer sig är hur man kan tjäna pengar på att blogga och det vanligaste svaret på denna fråga är reklam. Reklam kan förekomma i en mängd olika former och specifikt på en blogg kommer man kunna hitta flera olika varianter. Klassisk banner-annonsering är den formen som de flesta känner till. Detta förekommer på en mängd hemsidor på nätet och då även sidor som inte på något vis är en blogg. Banners kan liknas vid de annonser som finns i vanliga tidningar, där annonsören får en begränsad yta till att presentera sitt varumärke och eventuella erbjudanden på valfritt sätt. Bloggaren får sedan betalt utifrån hus många personer som ser denna banner, eller hur många personer som klickar på bannern och då tar sig vidare till kundens egna hemsida. I vissa fall kan man även få betalt utifrån de försäljningar som man lyckas förvärva.

En annan annonseringsform är att i redaktionell text göra reklam för en specifik produkt eller tjänst. Här får bloggaren fria händer att skriva en text om produkten utifrån de parametrar som annonsören har givit. Det finns idag en mängd olika regler kring hur dessa så kallade sponsrade inlägg ska se ut. Till exempel är det viktigt att det tydligt framkommer i inlägget att det är sponsrat.

Det som många ser som svårt för att börja tjäna pengar på sitt bloggande är hur man kommer i kontakt med de olika företagen som skulle kunna vara intresserade utav att synas på din blogg. Någonting som man själv kan göra är att maila en förfrågan direkt till företagens marknadsavdelning, för att se om man kan få någon slags respons. Om du skriver kring ett specifikt ämne, till exempel skönhet eller sport, kan det vara ett smart drag att höra av dig till företag som verkar inom just det området, då din blogg kan bli en väl passande annonsplats.
Vill du inte själv lägga tid på att ta kontakt med olika företag kan du ta hjälp utav olika tjänster som gör detta åt dig. En utav dessa är till exempel Blogvertiser, där du registrerar din blogg som sedan visas upp för annonsörer som söker sponsrade inlägg. Tycker annonsören att du passar bra för deras produkt hör denne av sig till dig.